Umetničko peglanje – ENKAUSTIKA (encaustic)

Ne volite da peglate? Ne verujete da bi peglanje moglo biti blisko umentosti? Ništa zato, možda promenite mišljenje kad upoznate još neke mogućnosti pegle. Pretražite ostave, tavane, podrume da nadjete i oprašite jednu staru zaboravljenu sasvim običnu koja nije na paru. Nabavite sjajni deblji papir, stare kalendare (upotrebite poledjinu) ili najobičniji paus papir (njega ćete morati kasnije d apodložite recimo belim čvršćim papirom, da bi motiv lepo došao do izražaja), voštane bojice na bazi pčelinjeg voska (toplo preporučujem češke KOH-I-NOR) i dozvolite svom talentu da dodje do izražaja.

Enkaustika (encaustic) je stara antička tehnika slikanja vrućim voskom. Ponovo otkrivena i usavršena, pruža nam zaista velike mogućnosti i daje neverovatne rezultate i ljudima koji sebe smatraju apsolutnim antitalentom za likovno izražavanje. Naravno, kad vas sasvim obuzme enkaustička groznica, možete nabaviti specijalnu peglicu, pero s dodacima, grejnu ploču, fen i profesionalne blokove voska u boji, ali za početak će biti sasvim dovoljno ono što sam prethodno nabrojala i stare novine kao podloga.

Vosak tj voštane boje se nanose direktno na grejnu ploču pegle (temperatura ne sme biti previsoka) i nju koristite umesto četkice. Ivicama i vrhom doradjujete precizne poteze i detalje. Na YouTube-u ćete pronaći desetine tutoriala, koji će vam sigurno dati dovoljno informacija za vaše prve umetničke korake. Sve dalje zavisi samo  od slobode koju date mašti.

Moje radove možete videti ovde na blogu, u kategoriji Enkaustika. Svi su radjeni isključivo peglom, onom običnom najobičnijom.

Uživajte u umetničkom peglanju 🙂

Advertisements

3 komentara (+dodajte svoj?)

 1. malabreskva
  jun 03, 2012 @ 20:28:37

  Ne volim peglanje, ni radi umetnosti 🙂

  Odgovor

 2. anaberbakov-anee
  jun 04, 2012 @ 10:29:53

  Hm, zanimljivo. Više kreativnosti i život će ti biti bajka. Baš dobro.

  Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: